Driftul. Toți avem impresia că știm ce înseamnă. Mașini puse de-a latul, mulți cai putere, mult fum, cauciucuri arse și uneori cerculețe. Totul pare simplu. Tragi frâna de mână și îi dai gaz. Da, pare, dar nu e! Și nu mă refer aici la cerculețele făcute cu prietenii într-o parcare goală sau la manevre riscante pe un carosabil înghețat pentru a-ți impresiona prietena, ci la driftul ca disciplină sportivă. În competițiile de drift ai nevoie de tehnică, de talent, de tactică și multă, multă concentrare pentru că acolo, ca în orice competiție sportivă există reguli.
Partener Sport & Outdoor Photography pentru acest eveniment
Etapa ce a avut loc weekend-ul trecut la Prejmer a reprezentat prima etapă din primul Campionat Național de Drift sub egida FRAS și recunoscut de Ministerul Tineretului și Sportului din România. Practic a fost prima competiție de drift 100% legală și cu această ocazie a fost scrisă prima filă dedicată driftului în cartea de istorie a motorsportului românesc.
Personal am avut plăcerea să însoțesc echipa Ramonei Rusu la această etapă și implicit am avut acces în ”buricul târgului” unde pe de o parte simți din plin toată emoția, poți să citești pe fețele piloților concentrarea, stresul, grijile, dezamăgirea sau bucuria, dar mai ales poți asista la discuțiile dintre ei.
Și astfel îți dai seama că în spatele figurilor aparent încrezute (așa cum uneori sunt percepuți de către fani) se află oameni, unii mai introvertiți, alții mai puși pe șotii; unii concentrați la maximum pe ceea ce fac, iar alții care au venit să se distreze pe pistă. Oameni ca noi, dar oameni care au ales să-și urmeze visul și care dau totul pentru pasiunea lor.
Și dacă tot eram acolo am profitat din plin pentru a afla cât mai multe despre acest sport, despre regulament, mod de desfășurare și de punctare; ce înseamna spin, battle sau clipping point. Toate astea deoarece eu consider ca în fotografia de sport unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști ca fotograf e exact disciplina sportivă pe care urmează să o imortalizezi. Astfel poți spera să obții cadre deosebite fără să pui în pericol viața ta sau a altora.
În ceea ce privește organizarea … dat fiind faptul că a fost pentru prima oară când am luat parte la un astfel de eveniment, consider că ar fi cel puțin ciudat să exprim vreo părere. Pot spune doar că au fost două zile plăcute, foarte călduroase; că mi-am petrecut timpul în compania unor oameni faini și că am învățat foarte multe despre acest sport chiar și din informațiile transmise prin microfon de organizatori.
Singura nedumerire ce mă însoțește și acum e: de ce tot dispăreau arbitrii de la clipping point-uri și nu îi mai găsea nimeni când era nevoie de ei? 😀
Poate voi afla data viitoare, sau cine știe … poate vrei și tu să afli ce înseamnă toate astea și vei fi prezent la următoarea etapă. Calendarul îl găsești aici: fras.ro