Campionul are circuit acasă

De fapt dacă n-ar fi fost prea lung, titlul acestui articol ar fi sunat aşa: “În sfârşit multiplul campion naţional are circuit acasă, la Lugoj!”. Şi asta n-ar fi cu nimic ieşit din comun într-o ţară unde există o anumită normalitate. Dar în ţara unde campionii de motocross se antrenează pe coclauri, unde echipa naţională de bob nu are bob omologat pentru concursuri internaţionale şi unde unele echipe de sărituri în apă se pregătesc pe saltele, în România vestea că la Lugoj există un circuit de motocross poate fi pentru unii destul de surprinzătoare.

Şi nu, acest circuit nu a apărut ca prin minune în noaptea dinaintea omologării lui, ci s-a muncit mult la el şi chiar are în spate o istorie de cativa ani buni. Eu am vrut să aflu această istorie şi am stat azi de vorbă cu Liviu, omul care reprezintă “pistonul” acestei realizări. Omu’ ăsta cred că îţi poate povesti ore în şir despre motocross fără să-i dispară o clipă licărirea de pasiune din ochi. Şi deşi sub îndrumarea lui un tânăr din Lugoj (Mihai Stoichescu) a ajuns multiplu campion naţional, el îţi povesteşte în continuare, nu despre realizări … ci despre vise.

CupaLugojuluiMotocross2015-001

Tot dintr-un vis s-a născut şi acest circuit, atunci când, în anul 2008, după ce Miţă era deja pentru a treia oară campion naţional la motocross, au decis împreuna să atace campionate mai titrate precum ADAC MX Masters sau Campionatul National al Ungariei. Atunci a aparut necesitatea unui circuit de antrenament care să conţină elemente de dificultate mai ridicată.  Aşa s-a născut circuitul de pe dealul Hezerişului, un circuit care are în configuraţie multe elemente întâlnite de echipa Moto Extrem Lugoj în competiţiile la care nu doar că au participat, ci au reuşit chiar să aşeze Lugojul pe harta sportului cu motor din ţară şi din străinatate.

De aici şi până la scânteia care să aprindă combustibilul ce a pus în mişcare pistonul spre realizarea unei omologări oficiale pentru competiţii a fost doar un pas, iar parte din marele vis a devenit realitate.

CupaLugojuluiMotocross2015-002

Nu cred că exista un loc mai potrivit pentru un astfel de circuit în împrejurimile Lugojului. Are tot ce vrei, imagine de ansamblu a oraşului, loc ideal pentru spectatori, e amplasat langă centură şi la o aruncătură de băţ de autostradă şi locuri de cazare.  Asta a fost prima mea impresie sâmbătă, cand am fost la Cupa Lugojului la Motocross, cupă organizată cu ocazia omologării circuitului. N-am să vorbesc foarte multe despre asta pentru că voi lăsa imaginile să vă convingă că ce se întâmplă acolo se întâmplă bine.

Leave a Reply