Deși s-a aflat deja la a III-a ediție consecutivă, mitingul aerian desfășurat sâmbătă pe Aeroportul Internațional Timișoara a reprezentat pentru mine o noutate. Asta în ciuda insistențelor unui bun prieten care an de an a încercat să mă ”târască” înspre aceste spectacole deosebite pe care sincer, acum îmi pare rău că le-am ratat.
So! Pentru prima oară în viață urmează să pășesc pe pista unui aeroport pentru a fi martorul unui show aviatic. Oare voi reuși să văd ceva, sau totul se va petrece atât de sus încât soarele mă va împiedica chiar și să trag câteva cadre cu echipamentul meu (evident) impropriu pentru astfel de evenimente?
Partener Sport & Outdoor Photography pentru acest eveniment
Încă de la început am fost ”lovit” de o organizare gândită până la cel mai mic detaliu, când reprezentanții Poliției Rutiere m-au îndrumat să ies de pe carosabil și să intru într-o imensă parcare organizată pe un câmp din apropierea aeroportului. Acolo am fost așteptat de câțiva oameni de ordine care mi-au indicat până și locul exact unde să parchez mașina. Ok, asta se întâmpla pe vremuri și la Raliul Sibiului, așa că zona de confort personal nu a fost depășită încă. Nici nu știu cum am parcurs pe jos distanța până la platforma aeroportului (apron). Știu doar că în momentul în care am pășit timid pe ea m-au cam cuprins emoțiile și am început să mă întreb dacă acolo era locul meu în acel moment.
O da! Era! Acolo era locul meu și a altor 10-15 mii de spectatori prezenți pe timpul desfășurării show-ului.
Nu am urmărit la secundă, dar mi s-a părut că totul a decurs punctual, conform programului anunțat. Astfel primii care și-au făcut apariția în fața publicului au fost reprezentanții Statului Major al Forțelor Aeriene cu elicoptere de tip IAR-330 Puma, primul dintre acestea purtând Drapelul României. Am avut plăcerea să urmărim zborul elicopterelor în diferite formații, dar și acrobații individuale făcute de acei piloți iscusiți.
Teama că totul se va desfășura la o distanță considerabilă s-a spulberat când mi-am dat seama că deși totul se petrece în aer, există o permanentă interacțiune a piloților cu spectatorii și indiferent de distanța dintre tine și ”mașinăria zburătoare”, tu, spectator, te simți în centrul acțiunii și tot ce se întâmplă acolo se întâmplă pentru tine. Momentul în care am afișat probabil un zâmbet tâmp a fost momentul în care elicopterul s-a întors înspre noi și s-a înclinat în față în semn de salut. Totul la numai câțiva metri distanță de sol. A fost salutul actorului ce și-a terminat reprezentația, a fiarei aparent îmblânzite care și-a încheiat numărul din ring. Și ca un gest de apreciere pentru tot ceea ce fac, doresc să menționez și numele îmblânzitorilor acestei fiare, IAR-330 Puma 81, așa cum au fost prezentați publicului spectator: Lt. cdor. Cristian Ștefănescu (2900 ore de zbor), Lt. cdor. Dragoș Lulă (1000 ore de zbor) și mecanic de bord, MM cls.1 Ovidiu Lupu (2700 ore de zbor).
A urmat programul avioanelor ultraușoare și a motodeltaplanelor, cu acrobații spectaculoase și zboruri în diferite tipuri de formație.
Sunetul sirenelor a anunțat un spectacol cu multe acrobații individuale și în formație, intersectări și efecte pirotehnice. Au fost momente în care Iacării Acrobați m-au făcut să simt de parcă în fața mea se derula live scena unui atac aerian din romanele lui Sven Hassel. În timp ce îi priveam mi-am pus în gând să relatez aici emoția și admirația pe care le simțeam în acele momente, dar pot spune cu mâna pe inimă că sunt niște trăiri pentru care nu am putut găsi cuvinte.
Finalul a aparținut celor de la Baltic Bees, cei care au smuls exclamații de uimire din public și ne-au încântat cu o varietate mare de acrobații, zboruri în formație cu distanță mică între aparatele de zbor L-39C Albatros, intersectări și o inimă mare desenată în zbor pe cerul perfect senin.
Later edit: în urma observațiilor primite din partea unui mare pasionat de tehnică aviatică, omul care probabil că știe și cu ce cheie se strânge piulița numărul 7 de la suportul scaunului pilotului (și nu glumesc), am actualizat câțiva termeni folosiți în acest articol pentru a posta informații cât mai corecte. Mulțumesc Bogdan! 🙂