Știu! Ca de obicei sunt ultimul care postează articolul referitor la evenimentul ce a avut loc weekend-ul trecut. Poate pentru că nu mă descurc prea bine când vine vorba de time management, sau pentru că trebuie să-mi fac treaba și la job, sau pur și simplu pentru că în timp ce lucrez la cadrele surprinse pe probe încerc și să acumulez cât mai multe informații despre ceea ce s-a întâmplat pe probele pe care nu am fost prezent. Și citesc tot ce prind … articole, comunicate de presă sau reacții pe site-urile de socializare. Dar la asta voi reveni mai târziu, după analiza acestei etape.
Tess Rally 2018
Raliul Brașovului a ajuns la cea de-a 47-a ediție fiind cel mai longeviv raliu din țară, iar Clubul Auto Blic a organizat pentru a 18-a oară prima etapă a Campionatului Național de Raliuri. Aceasta e dovada vie că organizarea de către un club local a etapelor de raliu reprezintă unul din ingredientele de bază pentru un eveniment reușit. Iar un lucru bun produce repetitivitate, care la rândul ei se transformă în tradiție și mai apoi în istorie. Istoria atrage după sine oamenii de calitate în jurul fenomenului și implicit interesul publicului, apoi interesul presei și mai apoi a sponsorilor. Așa e firesc și normal și poți să plângi cat vrei ca un copil răsfățat care crede că i se cuvine atenția adulților; dacă nu investești întâi în imagine și dacă nu faci nici un efort constructiv nu vei obține acea atenție.
90 de echipaje au luat startul pe probele pregătite de organizatori, lucru care nu cred că s-a întâmplat de foarte multe ori în Campionatul Național, iar sportivii păreau pregătiți să înfrunte deja tradiționalele capricii ale vremii.
Echipajul Dan Gîrtofan – Tudor Mârza (Skoda Fabia R5) a început în forță raliul de casă reușind să se impună pe primele 3 probe, fără să se desprindă însă la mai mult de 3,1 secunde de Simone Tempestini și Sergiu-Sebastian Itu cu al lor Citroen DS3 R5.
PS4 a marcat prima victorie de probă a lui Simone din acest an în CNRD, iar odată cu câștigarea SuperSpecialei, Simone Tempestini și Sergiu-Sebastian Itu au terminat prima zi de concurs pe prima treaptă a podiumului. În clasament au fost urmați de Dan Gîrtofan – Tudor Mârza și de Vali Porcișteanu – Dan Dobre, care aflați la primul raliu cu noua Skoda Fabia R5 au reușit să termine pe primele 3 poziții două din cele cinci probe ale zilei.
Ziua secundă a debutat cu probele Babarunca și Cheia, probe ce au creat probleme multor echipaje datorita dificultății traseului și a zonelor umede sau chiar acoperite cu gheață. Astfel mai multe echipaje au avut parte de ieșiri în decor, printre care și Dan Gîrtofan – Tudor Mârza care au rămas mult timp suspendați pe un banc de zăpadă, iar întârzierea în regrupare i-a constrâns la abandon.
Probele speciale 6 și 7 au fost împărțite frățește de Simone Tempestini și Bogdan Marișca, fiecare adjudecându-și câte o victorie de probă, iar dacă pe Babarunca, Vali Porcișteanu dădea semne că se înțelege tot mai bine cu materialul de concurs ocupând locul 3, pe Cheia o pană la roata stânga-față l-a costat chiar locul 3 la general.
De notat sunt și evoluțiile a două echipaje de la clasa 9 și anume Norbert și Francesca Maior (Peugeot 106) și Raul Badiu – Gheorghe Lazăr (Suzuki Swift Sport). Dacă Raul Badiu reușea un loc 6 la general pe Cheia, Norbert Maior a surprins pe toată lumea cu un loc 4 la general pe Babarunca și locul 5 pe Cheia. Aceste rezultate fac incontestabile talentul și dăruirea acestor tineri piloți și prefigurează niște dueluri interesante la vârf în viitorul nu foarte îndepărtat.
Probele Speciale 8 și 9 au avut aceleași nume pe primele 3 locuri și anume Simone Tempestini – Sergiu-Sebastian Itu pe prima poziție, urmați de Vali Porcișteanu – Dan Dobre și de Bogdan Marișca – Sebastian Itu pe poziția a treia.
Punctele suplimentare puse în joc pentru proba Power Stage au fost împărțite tot între aceste 3 echipaje, Bogdan Marișca reușind să câștige acestă ultimă probă a raliului.
La final podiumul la general pentru Tess Rally 2018 a aratat astfel:
- Simone Tempestini – Sergiu-Sebastian Itu (Citroen DS3 R5)
- Bogdan Marișca – Sebastian Itu (Ford Fiesta R5)
- Vali Porcișteanu – Dan Dobre (Skoda Fabia R5)
La două roți motrice s-a impus echipajul A. Teslovan – V. Cseh pe Citroen DS3 R3T Max, prima treaptă a podiumului debutanților a fost ocupată de Andrei Brezoszki – Dariana Mateuț-Bogdan (Suzuki Swift Sport), iar la juniori locul întâi a aparținut echipajului format din Florin Tincescu – Alina Bianca Pop (Fiat Abarth 124).
D.Popa a câștigat Cupa Dacia, iar la Cupa Suzuki s-a impus Raul Badiu.
Revenirea lui Titi Aur în Campionatul național reprezintă un câștig pentru toată lumea, iar locul 5 ocupat la finalul raliului era de așteptat după atâția ani de pauză competițională.
Competiția de la Rally 2 a fost câștigată de Vlad Teodor, urmat de Alex Lascu și Bogdan Moldovan pe locurile 2 și 3.
Se cuvine să-i mulțumim lui Abraham Thomas pentru spectacolul oferit pe probe și pentru modul în care știe să acorde respect celor care vin de la mulți kilometri să înghețe pe marginea traseului.
Minutul ‘91
Revenind la ce am scris în introducerea acestui articol și pentru că tot mă deranjează pe mine eterna comparație cu fotbalul și fotbaliștii, pot spune că ce citesc în ultimul timp pe Facebook poate (liniștit) reprezenta o transcriere a unei emisiuni de fotbal de genul ”Minutul 91”. Acuzații de genul că a fost sau nu offside, că s-a văzut sau nu fanta de lumină, că jucătorul X nu are ce să caute pe teren, sau altele precum că terenul a fost de proastă calitate, arbitrul a avantajat echipa Y nu sunt cu nimic diferite de cele legate de crearea sau nu a avantajului când lovești șicana, sau că anumiți piloți trebuie să stea sau nu acasă … gropi, comisii, mașini neconforme, etc.
Dacă reușiți să puneți astea într-un talkshow televizat probabil că vom avea parte de mediatizare pe posturile tv din țară. La naiba, poate chiar o să fiți pândiți de paparazzi când ieșiți în halat în curte să beți cafeaua!
Dar întrebarea este: chiar asta ne dorim? Sau ne dorim reportaje decente și la subiect, care da, se plătesc, dar care să pună într-o lumină bună sportul ăsta, să informeze corect publicul și să atragă oameni de calitate pe margine sau în mijlocul acțiunii?
Sincer … eu nu vreau să văd știri despre nu știu care pilot că ”a divorțat” de copilotul lui pentru că l-a prins în club cu alt pilot, sau ce marcă e cheia dinamometrică folosită ca armă albă în nu știu ce regrupare. Pentru că așa e mediatizat fotbalul la noi și nu vreau să ajungeți acolo!
Bun articol, felicitari!
Multumesc!