Automobilismul, jurnalismul și spectatorul român

În weekend-ul ce a trecut vântul competițiilor automobilistice a bătut dinspre vest. Într-un an în care Raliul Timișului nu intră în calendarul CNR, nevoia de acțiune și adrenalină a oamenilor pasionați de sporturile cu motor duce inevitabil atenția asupra campionatelor regionale si județene, iar etapele din calendarele acestora se înmulțesc pe zi ce trece.

Doamne ajută! Foarte bine că se întâmplă așa, mai ales că celelalte etape din CNR se vor desfășura la distanțe destul de mari pentru drumurile și bugetele noastre, iar în afară de Raliul Aradului din CNR și Cupa Reșița din CNVC n-am mai prea avea ce să vedem prin vest, din punct de vedere al acestor sporturi. Deci da, bravo! La cat mai multe!

Doar că lucrurile nu sunt nici atât de dulci și nici atât de roz cum par la prima vedere … și să vă explic de ce, tot din prisma spectatorului, așa cum probabil v-am obișnuit deja.

Păi eu sunt spectator și caut de nebun pe net pentru a găsi comorile dorinței mele de spectacol pe patru sau două roți: afișul evenimentului. Da normal! Pe net! De unde să aflu? De la tv? De la radio? Din ziare? Nu! Există alte evenimente mult mai interesante pentru publicul larg decât sportul asta! Că dacă eu am un ziar în care cei 100 de cititori ai mei citesc zilnic despre hoții, divorțuri, bătai și arestări (da, e vorba de ziar de sport 😀 ) … de ce să mai câștig 2 cititori în plus care sunt interesați de sportul ăsta? Ca sunt DOI, nu O SUTĂ, nu? Sau de ce să risc nenorocirea ca 10 din cei 100 să se simtă atrași de VTM sau raliu? Să fiu nevoit să-i caut pe organizatori … ”să umblu prin țară după ei” și evenimentele lor gălăgioase? Nu frate! Daca vor să scriu despre ei, să aducă ei evenimentul în parcarea din fața blocului, dar nu în timpul orelor de liniște, iar dupa ce e totul gata, eu din fotoliul meu confortabil de reporter profesionist să deschid facebook-ul și să-mi iau de acolo tot ce-mi trebuie. Ca ai dracu’ ăștia … nu-s în stare sa-mi trimită nici măcar un mail după ce s-au obosit vreo saptamână cu organizarea și au stat o zi întreagă în soare sau în ploaie în ziua concursului!

Bun! Eu, spectatorul constat cu bucurie că în luna aprilie am de urmărit 4 evenimente. SUPER TARE!!! 4!!! Incredibil! Hai sa-mi deschid agenda si să notăm datele: 5 aprilie, 5 aprilie, 5 aprilie și 27 aprilie. Stai putin că ceva îmi dă cu virgula! Mă mai uit o data … la fel! Păi dacă aș fi pilot, aș blestema ziua în care m-am hotărât să investesc în două mașini, una de coastă și una pentru județene!! Și sponsorii? Ce dracu’ fac cu sponsorii? Că unii au interes în județ, iar ceilalți în toată zona de vest! Dar nu sunt, sunt un amărât de spectator cu buget la fel de limitat și vreau să merite banii pe care-i dau pe benzină. Și atunci trebuie să aleg. Să vedem … “Super Rally”, hm, sună bine. Am mai fost, îi cam știu. Piloți faini și ambițioși, amatori, copii, karting. Ok, să vedem mai departe: “Viteză în coastă”. Și aici am mai fost și țin minte că mi-a plăcut. Deja dacă mă tentează și al treilea, stau acasă și mă uit la tv. Dar să vedem mai departe: ”Cursă de viteză cu obstacole pe distanță scurtă”. Na hai! Asta e vreo greșeală. Asta-i atletism or something … 50 m garduri probabil. N-are treaba cu mașinile.

Până la urmă am ales, nici nu contează ce. Dar sunt convins că ați prins ideea. Frate! Dacă vreau să merg la toate … cum fac? Mă bucur că se întâmplă, mă bucur că există concurență, dar eu consider că dacă organizatorii s-ar orienta și ar fixa date diferite ar fi un win-win situation atât pentru ei, pentru piloți, cât și pentru spectatori. Și poate sunt șanse mai mari și să prindă weekend-uri în care reporterii ies cu familia la iarbă verde și își amintesc că jurnalism înseamnă relatări de la fața locului. 😉 Sau s-a modificat cumva zicala cu capra vecinului? S-a transformat în : ”Mai bine moare și capra mea decât să trăiască cea a vecinului”?

Și acum nu aruncați cu pietre! Ce am scris mai sus e părerea umilă a unui spectator care după ce s-a întors de la spectacol a citit majoritatea reacțiilor la weekend-ul plin de evenimente auto ce a trecut. 🙂

Leave a Reply