Bucurii si dezamagiri

În urmă cu o lună şi ceva postam un comentariu pe Facebook vis-a-vis de un articol citit pe un site timişean de sport .

Nu am obiceiul să comentez tot ce văd pe net doar ca să ma bag în seamă, dar de data asta am simţit că nu pot să nu reacţionez … şi am facut-o!

Comentariul meu era urmatorul:

Silviu Valentin Vasiliu: ?”Imi place” cum in ultimii ani tot ce misca in judetul Timis e vazut si prezentat ca intamplandu-se in Timisoara! No offence, dar as vrea ca mentalitatea timisorenilor sa dea dovada de mai multa deschidere si inteligenta decat majoritatea conationalilor nostrii din capitala (de exemplu), pentru care tara e impartita in doua regiuni: Bucuresti si provincie. Totusi, a fost “Raliul Banatului”, apoi (daca nu ma insel) ultima oara s-a numit Timis Rally … tindem incet, incet spre Raliul Timisoarei? N-are cum sa fie asa din simplul fapt ca in oras se poate tine doar Super Speciala. Si as vrea sa va amintesc faptul ca Banatul spera din nou, nu doar Timisoara, asa cum tot Banatul e alaturi si de echipa Poli. 🙂

Probabil că deja vă întrebaţi ce legătură au toate astea cu titlul acestui post. Pai hai să vă explic.

Astăzi am aflat că în calendarul competiţional al CNR (Campionatul Naţional de Raliu) 2012 a fost inclusă şi o etapa care se va desfăşura pe teritoriul judeţului nostru (Timiş). Eram la servici, deci nu aveam timp să caut detalii, m-am limitat la a mă bucura că în sfârşit, după o pauza de doi ani în care Banatul a fost privat de organizarea unei etape de campionat naţional, în sfârsit lucrurile au revenit (ziceam eu) la normal.

Nu au trecut decât câteva secunde de bucurie imensă şi … sună telefonul. În timp ce răspund nu-mi pot stăpâni entuziasmul decât afişând un zâmbet larg pe faţă, zâmbet insesizabil într-o convorbire telefonică şi care, mi-a pierit instantaneu în momentul în care aflu că etapa nu va fii organizată de un bănăţean de-al nostru. OK, zic, după terminarea convorbirii, hai să nu fiu cuprins de patriotism local exagerat, totuşi, oamenii ăştia au deja ceva experientă şi s-a mizat pe acest aspect (ca la angajare, se caută proaspeţi absolvenţi cu experientă … ceea ce la noi nu există).  Mă calmez puţin şi ajung acasă curios să aflu detalii despre calendarul competiţional 2012. Accesez site-ul federaţiei, apoi calendarul şi stupoare!!! Ce-mi văd ochii?

Raliul Braşovului 30-31 martie <asta-i în judeţul Braşov, nu? ok!)>

Raliul Timişoara 27-28 aprilie <ăsta probabil că se va ţine în Timişoara, nu? Probabil va urma “noul trend” şi va fii de fapt o etapa de “viteză pe circuit urban” 😀 , nu? Unde ai trasee de raliu în Timişoara?>

Raliul Clujului 25-26 mai <asta sigur e în judeţul Cluj>

…. si aşa mai departe. Daca sunteţi interesaţi, lista o găsiti aici.

Scriam într-un post anterior că prima oară când am asistat la un astfel de eveniment a fost la Raliul Banatului, ce se desfaşura la aproximativ 100 km distanţă de Timişoara şi din câte ştiu eu, de-a lungul anilor oraşul de pe Bega era doar centrul raliului şi gazda Superspecialei (era chiar o perioadă în care centrul era oraşul Lugoj, din simplul motiv că era mai aproape de probele speciale).

Şi acum stau şi mă întreb dacă această denumire a etapei din 2012 este produsul unor interese sau a neglijenţei, nepăsării sau pur şi simplu a lipsei de cunoştinte despre zona în care organizatorii urmeaza sa realizeze acest eveniment, sau a faptului ca judeţul se numeste Timiş, nu Timişoara? E puţin probabil ca ultimele doua variante să fie cele reale, pentru că aceşti oameni sunt totuşi implicaţi de multă vreme în acest sport şi sunt nişte oameni respectabili.

Poate o să ziceţi că ce importanţă are denumirea, bine că se ţine! Are, pentru că un om simplu “din popor” ca mine şi ca mulţi alţii e mândru când vede scris că un astfel de eveniment s-a organizat în judeţul lui, nu doar în capitala de judet, iar pe de altă parte împătimiţii sportului de acest gen îşi pot căuta cazare mai aproape de locurile de desfaşurare a probelor speciale sau între SS şi probele speciale. De ce Raliul Ţara Bârsei se numeste aşa şi nu Raliul Bucureştiului? Doar SS se ţine la Bucuresti!

Mă opresc aici cu toate că simt că aş putea scrie multe pagini despre asta, iar în încheiere vreau să-mi exprim bucuria pentru faptul că Raliul Sibiului, în anul 2012 e inclus în calendarul competiţional al IRC (Intercontinental Rally Challenge) şi sper că nu urmeaza vreo dezamagire legată şi de asta şi că nu vor mai fii evenimente asemanatoare cu cele de anul acesta!

Şi apropos de asta … azi, Campionul National Absolut 2011, Vali Porcişteanu îşi serbează a 29-a aniversare! La mulţi ani, Vali! Să ai parte de cât mai multe titluri de campion şi de multă sănătate! 🙂

6 comments:

  1. M-am oprit doar pentru a nu deveni plictisitor. Si te rog, data viitoare sa scri "wtf". 😛

  2. Corect, aici poti spune ce vrei, cum vrei, despre cine vrei, mai ales ca "le zici bine". Din pacate se vrea o monopolizare a organizarii campionatului national si asta se vede din avion. Nu avem ce face, oricum suntem mult prea mici sa putem face ceva si nu ne ramane decat sa ne multumim cu faptul ca macar o etapa nu trebuie sa facem sute de km sa ne vedem favoritii.

  3. Pai nu, conform numelui tu n-ar trebui nici macar sa iesi din oras ca sa îi vezi! :))

  4. Bucurii ÅŸi dezamăgiri … through the lens, by Vali Vasiliu. Great Bucurii ÅŸi dezamăgiri … through the lens, by Vali Vasiliu opinion.

Leave a Reply