Comerţul

În decursul timpului pentru a acoperi lipsurile din gospodării, populaţia comunei Tomeşti, a fost obligată să recurgă la schimbul de produse. S-au stabilit anumite locuri unde producătorii se întâlneau periodic în vederea schimbului de produse. Produsele ce erau de prisos erau schimbate cu cele ce lipseau gospodăriei. Locuitorii din zona muntoasă din sud (Luncani) coborau în zona centrală a comunei cu produsele lor tradiţionale, lână, brânză de oaie, şindrilă din brad, fructe de pădure (afine, zmeură), pentru a-şi procura cereale.

V.Blaj şi E. Grigorescu în lucrarea Zona Etnografică Făget, menţiona „comerţul în zonă ia mare avânt şi datorită celor opt târguri anuale care se organizează la Făget din 1787 (printr-o patentă semnată de Împăratul Iosif al II-lea) sau în alte localităţi ale zonei cum ar fi Curtea, unde se organizau două târguri anuale (21 mai, 14 septembrie) la care participau locuitori ai satelor de pe o rază foarte întinsă. Din 1918, la Făget se organiza şi o piaţă săptămânală (vinerea), menţinută până în zilele noastre. La Româneşti se ţinea un singur târg pe an, la 20 iulie.”

După construirea fabricii de sticlă (1826) centrul comercial se stabileşte în satul Tomeşti. Apar comercianţi de restaurante, magezine şi birturi. La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, numai în satul Tomeşti erau trei restaurante.

Restaurantul „Lautas” care avea sală de festivităţi pentru ocazii deosebite şi două încăperi separate, una pentru nemţii ce lucrau la fabrică şi alte persoane bogate numită de localnici „cafană” şi altă sală pentru oamenii obişnuiţi ai satului. Localul avea etaj, se puteau servi băuturi diverse (de la băuturi străine până la ţuica locală), se putea servi masa şi se oferea cazare. În prezent pe locul vechiului local se găseşte pensiunea „La Sandu”.

Firma „Reipnegl Dominic” avea birt şi prăvălie (magazin). În magazin se găseau atât produse alimentare cât şi textile, fierărie, confecţii etc. Această clădire se afla la intrarea în satul Tomeşti, pe partea dreaptă.

Firma „Wolf” – situată vis-a-vis de Reipnegl Dominic, avea un birt cu o încăpere unde se consumau băuturi alcoolice.

Între anii 1928 – 1930 prin cumpărarea de acţiuni locuitorii satului Tomeşti înfiinţează „Cooperativa-Magazin Tomeşti”, care avea un magazin mixt (alimente, confecţii, fierărie, textile) şi o sală separată pentru băuturi alcoolice. Magazinul a funcţionat până în zilele noastre.

În comună au existat (există şi în prezent) două cazane de fiert ţuică în Româneşti şi două în Tomeşti, cu o capacitate de 200 l şi o cantitate de ţuică de 30 l la o fiertură.

La începutul anului 1971 reţeaua comercială era formată din: 5 magazine alimentare, un magazin universal sătesc, 4 magazine mixte şi un bufet precum şi 3 cazane de fabricat ţuică.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *