Cu gândul la Raliul Sibiului 2012

Ne-am obişnuit să privim la televizor sau pe internet tot ce se întâmplă în lumea sporturilor cu motor pe plan internaţional şi să comparăm ce au ei cu ce avem noi realizând că ţara noastră poate oferii condiţiile propice pentru desfăşurarea pe teritoriul ei a multor sporturi cu motor pentru a caror organizare în alte ţări (şi nu mă refer la ţările nordice 😛 ) se “inventează” dealuri, săritori, macadamuri, drumuri şerpuite, toate în mod artificial doar pentru a avea condiţiile de desfaşurare pe care nouă ni le-a oferit natura “în palmă”. Cu toate astea am trăit tot timpul cu impresia că între noi şi ei există un zid de care nu vom trece niciodată.

La un moment dat au aparut fel de fel de zvonuri cum că se va construi pe teritoriul ţării noastre un circuit de Formula 1, ba lângă Bucureşti, ba la Arad, ba nici nu mai ştiu pe unde. Trebuie să recunosc faptul că în naivitatea mea chiar am sperat că acest lucru se va întâmpla, iar dezamagirea a fost pe masură. Apoi a urmat acea etapa de campionat FIA GT, de la Bucureşti care s-a stins ca un foc de paie.

Când am auzit, în urmă cu doi ani, organizatorii etapei de raliu de la Sibiu anunţând că în curând speră ca această etapă să facă parte din calendarul IRC instinctiv m-am bucurat, apoi mi-am zis: “Right … şi circuite de F1 avem deja vreo 3!”. Dar uite că totuşi aceşti oameni vorbeau cât se poate de serios şi anul trecut etapa de la Sibiu a fost anunţată ca fiind etapa suporter IRC, ceea ce m-a făcut din nou să sper.

Anul 2012 este un an important pentru sportul romanesc, nu doar pentru că în acest an finala Europa League s-a ţinut pe Stadionul Naţional, iar pe gazon au jucat două echipe din afara ţării, ci mai ales pentru că pe teritoriul României are loc o etapa de IRC, etapă în care se întrec şi piloţii noştri … toţi cei din Campionatul Naţional de Raliu!

Sibiu Rally este cel mai important eveniment din istoria sportului auto românesc, cel puţin din 1990 până în prezent, chiar dacă televiziunile din România ignoră cu nonşalanţă acest fapt. Între 19 şi 21 iulie, la Sibiu va fii prezentă toată suflarea sportului auto din România şi o parte din cea internaţionala, pornind de la fani, piloţi, sponsori, organizatori şi pana la oficiali ai FIA.

Dacă ai asistat vreodată la o cursă auto şi ţi-a plăcut, n-ai cum să nu vrei să mergi la etapa de la Sibiu!

Iar dacă organizatorii au făcut acele eforturi deosebite pentru ca această minune să aibă loc, atunci, când ei nu mai pot modifica nimic … atunci, pe probe, va fii rândul nostru să arătăm că suntem demni de un astfel de eveniment. Nu vrem motociclete pe traseul închis, nu vrem maşini parcate în locuri nepermise, nu vrem grătare la 2 metrii de traseul de concurs şi nu vrem să lăsăm în urma noastră o mare de gunoaie! Vrem să avem spectatori civilizati şi piloţi încântaţi de mulţimea venită să-i vadă, organizatori şi oficiali care la sfârşit să mulţumească publicului pentru buna colaborare şi mai ales vrem ca etapa de la Sibiu să devină o etapă de tradiţie în calendarul IRC!

Pentru mai multe detalii despre acestă etapă va pun la dispoziţie un link spre site-ul oficial al raliului: raliulsibiului.ro , iar în atenţia spectatorilor aş aduce următorul ghid redactat special pentru ei: ghidul de securitate al spectatorului.

Încheind în stilul cronicii cârcotaşilor, vreau să-l avertizez pe vizitatorul blogului meu, care va astepta fotografii de la acest eveniment că acestea vor aparea cu puţină întârziere, deoarece vor mai trece câteva zile pană ce voi ajunge la PC şi la o conexiune de internet decentă. 😛

 

2 comments:

  1. Salut Vali. Eu sunt din Nadrag, cumnatul lui cristi balas. Daca mergi la sibiu, posibil sa ne si intalnim pe traseu, eu voi fi prezent cu stafful eRally.

    Frumos articolul si o gandire foarte buna

    1. Salut,
      da, poate ne vedem. Sa aveti spor la treaba si distractie maxima! 😀

Leave a Reply