Romanian Berg Cup la prima ediţie

Încerc să-mi imaginez atmosfera în Oraviţa anilor ’70, atunci când (spun localnicii) pe drumul spre Marila se desfăşurau etape de Campionat Naţional de Viteză în Coastă. Închid ochii şi încerc să vizualizez imaginile descrise de ‘nea Ghiţă şi în mintea mea totul se derulează în culori de sepia şi alb-negru. Pentru el însă totul e color, sunt amintiri placute din tinereţe: Fiat 1000 Abarth, Fiat 850, Dacia 1100, BMW 2002 … viteza era percepută altfel atunci când în condiţii de trafic normal rulai cu 60-70 km/h. Nu am testat veridicitatea afirmaţiilor lui ‘nea Ghiţă, dar promit că am s-o fac la un moment dat. Cert e însă faptul că pentru Oraviţa era prilej de sărbătoare şi cu mic, cu mare toţi localnicii mergeau să vadă cursa. Pe vremea aceea organizarea nu era foarte bine pusă la punct, deoarece era totusi perioada de pionierat a VTM-ului românesc, dar nu au fost incidente majore şi totul se termina cu bine.

Tot despre pionierat se poate vorbi şi acum, când pe meleagurile caraşene nounăscutul sporturilor cu motor în România a văzut practic pentru prima oară lumina zilei. Timp de trei zile frumoase şi însorite Rumanian Berg Cup, organizat de clubul sportiv VSS Racing Club a fost atracţia principală în zona Oraviţei şi nu numai. Am văzut zâmbete, am văzut concentrare … am văzut tristeţe, determinare şi fericire pe feţele sportivilor. Am văzut uimire, plăcere, bucurie şi admiraţie pe feţele spectatorilor şi am văzut că s-a mers tare pe trase aproape perfecte şi bolizi din ce în ce mai frumoşi pe probe.

Ah, şi nu pot să n-o spun: am vazut sărbătoare! 😉

Aceasta a început vineri seara printr-un show de drift şi burn out ce a adunat pe platoul gării din localitate un număr impresionant de spectatori care au ovaţionat, au aplaudat, iar la final am auzit voci spunând: “Frate, mergem şi mâine să vedem! Stăm în curba mare!”. Am impresia că fiecare localitate din România are cel puţin o “curba mare” sau “curba periculoasă”. Lăsând gluma la o parte este evident că e nevoie de astfel de show-uri pentru a atrage publicul pe probele de concurs.

Leave a Reply